KONYA / ÇUMRA - İçeriçumra Zafer Ortaokulu

Ock

Dilimizin Zenginlikleri Projesi, Sözlük Tasarım Yarışmasında Çumra birincisi olan sözlüğümüz Çumra Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ödüllendirildi.

Öğrencilerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Ock

Proje grubumuz orman yangınlarını önlemek çıkan orman yangınlarına iste hızlı bir şekilde müdahale etmeyi anaçlayan bir tasarım geliştirmiştir. Doğanın sürdürülebilir durumda devam etmesi için ormanlarımızı ve ormanlarımızda yaşamakta olan hayvanlarımızı korumamız gerekliliği üzerine düşünürken engellemek ve korumanın önemini göz önünde bulundurmamız gerektiğini gördük. Ormanlarımız yanarken oluşan hava kirliğini ve bu ormanlarda yaşamakta olan canlı popülasyonu düşünüldüğünde geliştirdiğimiz proje ile bir nebze de olsa yeşili koruyabileceğimizi düşünüyoruz. Her sene yaz aylarında Türkiye’mizde ve dünyamızda gerçekleşen ve binlerce hektar alan orman yangınının ormanlarımızı yok ettiği dönemde yangının başlangıç anlarında piknik alanlarında ve halka açık merkezlerde hızlı müdahale için yararlı kullanılabilecek bir sistem geliştirmeye çalışıldı. Yangına yaklaşmaktansa uzaktan müdahale ile geliştirilmiş bu sistemde fan ve kimyasal söndürücülerin püskürtmesi sayesinde dar ve ulaşılamayan kısımlara hızlı ulaşım ve müdahale gerçekleştirebileceğiz. İnsanlarımızı dikkatsizlikleri sonucunda oluşan bu tip yangınlarda metrekarelerce alanın küle dönüğünü ve sonuçta yıllar alıp eski haline almasını beklemektense en az hasarla ve bilinçlendirmeyle ormanlarımızı ve içinde yaşayan canlılarımızı koruyabiliriz. Projede uygulamaya çalıştığımız sürdürülebilir yaşamı destekleme ve gelecek nesillere aktarabilme basamaklarından birinci basamak olan temiz ve sürdürülebilir çevre için en önemli adım sahip olduğumuzun değerini bilerek daha güzel hale getirebilmek olduğundan elimizde bulunan yaşam alanlarımızın kıymetini bilerek daha güzel yarınlara ulaştırmak için yeni nesiller ile çalışmalar yürütülmesi gerekmektedir. Doğamızı seviyoruz ve sahip çıkmak için elimizden gelenin en fazlasını yapmamız gerekmekte. Dünyada yapılan yangın söndürme çalışmaları incelendiğinde havadan söndürme ve elle müdahale ekipleri olduğu görülmektedir. bu projemizde yakın mesafe ve piknik alanlarında acil ve güzenli şekilde yangın büyümeden söndürme amaçlanmıştır. Dağlık bölgelerde insanların ulaşamdığıyada ulaşsa bile canını tehlikeye atmadan söndürme görevini tamamlanması için bu tip araçlar kullanılabilmektedir. Piknik alanların belli bölgelerine takılacak ısıya duyarlı sensörler ile sıcaklık arttığında erken uyarı sistemi ile bu yangınların büyümeden kontrol altına alınması sağlanabilir.bu erken uyarı sistemi gözetleme kuleleri yerine geçebilir. Bireylerin çok geç fark ettikleri bu sıcaklık değişimlerini erken teşhis etmenin önemi çok fazladır. Bu sebeple projenin orman yangınlarında geliştirilebilir bir yönü olduğunu düşünmekteyiz.

Ock

Aralık Ayı İçin "Ayın Öğrencisi" seçilen Mevlüt Danış ile "Ayın Sınıfı" seçilen 5/A sınıfını tebrik ederiz.

Ock

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında yer alan sözlük tasarım yarışmasında Çumra birincisi olduk.

Emeği geçen öğrencilerimizi tebrik ederiz.

Öğrencilerimizi tebrik ederiz.

Ara

Beden Eğitimi dersinde ip atlama yarışması yapıldı. Dereceye giren öğrencilerimize hediyeleri verildi. Öğrencilerimizi tebrik ederiz.

Ara

Yarışmayı kazanan 7/A sınıfı öğrencimiz Yasin Özel'i tebrik ederiz.